Employer Branding voor ambitieuze werkgevers

Blog

Manipuleer een recruiter

Hoe temperatuur je helpt bij een sollicitatiegesprek

Daar zit je dan als sollicitant: strak in het pak, goed voorbereid, maar toch ook met een flinke dosis zenuwen. Tegenover je zit een recruiter: degene die je kan maken of kraken. Je beantwoordt de vragen zo goed mogelijk en probeert de zenuwen te onderdrukken. Want meer dan een goede indruk achterlaten kan je niet doen, toch? Niet helemaal. Als sollicitant kun je meer invloed uitoefenen op de recruiter dan je denkt.

In de psychologie weten we dat temperatuur een grote rol speelt in hoe wij over anderen denken. De mening van een recruiter over een kandidaat wordt dus voor een gedeelte bepaald door processen waar hij of zij zelf helemaal geen weet van heeft.

Bakkie pleur?

In een psychologisch experiment lieten Williams en Bargh zien dat een warme kop koffie in de hand ervoor zorgt dat we onbekenden als aardiger, behulpzamer en betrouwbaarder zien. Er blijkt namelijk een sterke link te bestaan tussen fysieke ervaringen en psychologische processen. In dit geval zorgt de fysieke warmte die je voelt als je een kopje koffie drinkt ervoor dat je ook gevoelens van warmte ontwikkelt voor mensen in je directe omgeving. Zorg er als je gaat solliciteren dus voor dat de recruiter altijd een lekker warm bakkie pleur of hete kop thee in de hand heeft.

Je droombaan bij tropische temperaturen

Maar je kunt meer doen dan alleen ervoor zorgen dat de recruiter een warm drankje meeneemt. IJzerman en Semin tonen in hun studie namelijk aan dat hoge omgevingstemperaturen ervoor zorgen dat mensen zich sociaal meer met elkaar verbonden voelen, maar ook dat lage temperaturen voor sociale afstand zorgen. Solliciteer als het even uitkomt in de zomermaanden, of vraag in de winter of de verwarming in de kamer een standje hoger mag.

How to lose a guy in 10 days

Is het buiten berekoud, of is de verwarming stuk? Wees niet getreurd, want ook dan kan de psychologie je verder helpen. Uit een studie van de Chinezen Hong en Sun blijkt dat wanneer het erg koud is, mensen juist extra behoefte hebben aan emotionele warmte en sociale verbondenheid. Hong en Sun lieten in hun experiment zien dat mensen die het koud hebben, veel meer zin hebben om een romantische komedie te kijken dan mensen die het warm hebben. Dus ligt er buiten een dik pak sneeuw als je gaat solliciteren, vraag de recruiter dan eens naar zijn of haar favoriete romcom.

Wil je meer weten over de studies uit deze blog? Lees ze hier:

William en Bargh (2008)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2737341/?ref=nf

Hong en Sung (2012)
http://www.jcr-admin.org/files/pressPDFs/021312113511_Hong.pdf

Ijzerman en Sermin (2009)
http://pss.sagepub.com/content/20/10/1214

 
Meest recente artikelen
grid Naar het overzicht